Det begyndte i 1920'erne
De første sommerhuse i det, vi nu kender som grundejerforeningen Teglgården, blev opført i 1929, og det var relativt få, og helt nede ved stranden.
Det var en spæd begyndelse, og i begyndelsen af 1960'erne tog det for alvor fart, oplyser formanden for Lokalhistorisk Forening for Hejls og Hejlsminde, Gunnar Krag.
Så er der ellers lige siden blevet bygget sommerhus på sommerhus på jord, som tidligere har tilhørt gården, Ansieg (den vestlige del af grundejerforeningen), Teglgården den østlige del samt gårdene Elkær og Trappendal mod nord. I 2014 er der 314 medlemmer af grundejerforeningen.
Det er Teglgården - ejendommen eksisterer stadig - der har leveret mest jord til vores område. Oprindelig var det et teglværk - etableret i 1830 af Hans Wiuff fra Husetgård i Hejls, oplyser Lokalhistorisk Forening og Arkiv for Hejlsminde og Hejls.
Gennem årene har der været adskillige ejere af teglværket, og i gode tider var der mere end 20 arbejdere på værket. Specielt i sommerperioden, og i den periode kommer der store skibe med kul fra England. De kunne lægge til dér, hvor vi har strand i dag.
Nogle af arbejderne boede tæt på Teglværket. Nemlig i den lange hvide bygning, som ligger i svinget på vejen ned til stranden
Teglgårdens Teglværk, som det hed, blev lukket i 1919. Ejendommen blev på det tidspunkt solgt til Jakob Hansen, Stavnsbjerg, der drev ejendommen videre som både landbrug og sommerpensionat i adskillige år.
Den nordlige del af Teglgården er udstykket fra gården Ansieg. Oprindelig var det sommerhuse opført på lejet grund. Sådan er det ikke mere. Nu har sommerhusejerne også erhvervet de respektive grunde.
Det er relativt småt med reel viden om, hvad der siden er sket. Det hænger sammen med, at Lokalhistorisk Forening og Arkiv endnu ikke har beskæftiget sig særlig meget med sommerhusområdet. Der er altid kommet noget i vejen, som var mere interessant.
Helge Andreassen